Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ


Με την Ανάσταση και το Πάσχα οι ΄Ελληνες πέρα από το μήνυμα της μεγάλης γιορτής αισθάνονται την ανάγκη να έλθουν σε επαφή και επικοινωνία με την ελληνική φύση καθώς η σχέση αυτή έχει πίσω της παρελθόν δεκάδων αιώνων...
Ο πολυταξιδεμένος ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος Κώστας Ουράνης, ένας απ΄τους κύριους εκπρόσωπους του νεορομαντισμού, έγραψε για το ελληνικό τοπίο το οποίο ιδιαίτερα νοσταλγούμε αυτή την εποχή της Ανάστασης :
"...Το τοπίο αυτό της πατρίδας μου έχει τη μορφή της αιωνιότητας. Δεν έχει παρά μερικές γραμμές, παρά μερικά χρώματα, μα όλα είναι τόσο αναγλυφικά, τόσο ουσιώδη. Αν του προσθέτανε κάτι, θα το φτώχαιναν. Είναι ένα τοπίο κλασικό. Απορροφάει τη ζωή, την αφομοιώνει και την αποδίνει σε γαλήνια ομορφιά. Μπροστά του, οι θαυμασμοί που αποκόμισα απο το ταξίδι μου παίρνουν κάτι το παιδαριώδες. Το τοπίο αυτό είναι ένας πρόγονος που τα έχει όλα δει, όλα γνωρίσει, και δεν εκπλήσσεται πια με τίποτα. Πριν από δυο κιόλας χιλιάδες χρόνια περνούσαν από μπρος του οι μακρυές θεωρίες που μετέφεραν τα κομμάτια του μαρμάρου για τον Παρθενώνα. Είναι λουσμένο μέσα στο πιο εξαίσιο φως που υπάρχει στον κόσμο. Τι λοιπόν να το εκπλήξει;..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου