Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

2Ο ΙΟΥΝΙΟΥ 1978 : Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ...




           20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1978 : Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ …

Θυμίζουμε το γεγονός που συνέβη σαν σήμερα πριν 36 χρόνια γιατί από αυτά τα γεγονότα όταν τα γνωρίζουμε βγάζουμε πάντα χρήσιμα συμπεράσματα …
Σαν σήμερα λοιπόν στις 20 Ιουνίου 1978 , στις 11.03.31΄΄ το βράδυ, ημέρα Τρίτη, η Θεσσαλονίκη και η γύρω περιοχή της δοκιμάστηκαν από μεγάλο σεισμό έντασης 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή των λιμνών Λαγκαδά- Βόλβης και σε απόσταση 26 χλμ από την πόλη. Ο σεισμός ήταν καταστροφικός και στοίχισε τη ζωή σε 49 κατοίκους της πόλης και της γύρω περιοχής στέλνοντας στα νοσοκομεία τραυματίες άλλους 200.
Οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οικισμών, όπως ήταν επόμενο, τρομοκρατήθηκαν από το σεισμό και για ώρες επικράτησε πανικός, σύγχυση και φόβος, με συνέπεια, από έλλειψη ανοιχτών ακάλυπτων χώρων εντός της πόλης, να κινηθούν οι κάτοικοι προς τις εξόδους της με αποτέλεσμα να φρακάρουν τελείως οι στενοί αυτοκινητόδρομοι που οδηγούσαν προς Χαλκιδική και Πιερία και να παγιδευτούν οδηγοί και επιβάτες των αυτοκινήτων μέσα σ΄αυτά για πολλές ώρες. Ο σεισμός είχε επίσης ως συνέπεια να εγκλωβιστούν πολλοί σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών και να νεκρώσουν οι τηλεπικοινωνίες από υπερφόρτωση των γραμμών. Η Τροχαία Θεσσαλονίκης υπολόγισε πως τις πρώτες ώρες μετά το μεγάλο σεισμό περίπου 30.000 αυτοκίνητα εγκατέλειψαν την πόλη με προορισμό τα προάστια ή άλλες επαρχιακές πόλεις. Ακόμα σε κάποιες περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος ή κατέρρευσαν μετασχηματιστές και ηλεκτροφόρα δίκτυα, ενώ έσπασαν και αγωγοί ύδρευσης. Οι δρόμοι είχαν γεμίσει από κονιάματα ή θραύσματα τοίχων και σπασμένα κεραμίδια και η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη σκόνη και κονιορτό από τα κτίσματα που υπέστησαν τις συνέπειες της ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Η κατάσταση όμως έγινε περισσότερο επικίνδυνη από την παντελή απουσία του κράτους , των υπηρεσιών του αλλά και των αρμόδιων τοπικών αρχών, των οποίων η αδράνεια , η απραγία και η ανευθυνότητα τις εφιαλτικές εκείνες ώρες αποτέλεσε αντικείμενο οργισμένων αντιδράσεων και σκληρής κριτικής από τους ανάστατους και τρομοκρατημένους κατοίκους της πόλης…
Δεν θα αναφέρουμε άλλα για ΄κείνη τη φοβερή βραδιά που όσοι την έζησαν ,μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος, δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Μπορούμε όμως και μόνο με αυτή τη σύντομη αναφορά να βγάλουμε ως συμπέρασμα πως η μεγάλη απογοήτευση για τους κατοίκους ήταν κυρίως η απουσία του κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του παρά οι ζημιές στα κτίρια απ΄το σεισμό …
(Σημ. Στο βιβλίο μου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ … εν θερμώ» (τομ. Γ΄σελ. 1645- 1663) γίνεται πλήρης αναφορά του γεγονότος με ιστορική αναδρομή του φαινομένου  στο παρελθόν και με πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες και ντοκουμέντα)

 (www.apapagianopoulos.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου