Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ




                        15/16 ΙΟΥΝΙΟΥ 1945 : ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

Ένα μικρό χρονικό για το θάνατο του ΄Αρη Βελουχιώτη σαν σήμερα το 1945 που συντάραξε τότε την Ελλάδα αμέσως μετά την Κατοχή :
Προβλήματα και μάλιστα έντονα προέκυψαν μεταξύ ΄Αρη Βελουχιώτη και ΚΚΕ αμέσως μετά την υπογραφή από το ΕΑΜ της Συμφωνίας της Βάρκιζας της 12ης Φεβρουαρίου 1945 με την οποία τυπικά τερματιζόταν ο εμφύλιος σπαραγμός και ανοιγόταν ο δρόμος προς τον ομαλό πολιτικό βίο της χώρας. Ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ ΄Αρης Βελουχιώτης   με άλλα κορυφαία στελέχη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ,  διαχώρισαν τότε  τη θέση τους από την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα σε μια συνάντηση των καπεταναίων του ΕΛΑΣ που είχε προηγηθεί στη Λαμία το Νοέμβριο του 1944 αναφέρεται πως για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει είχε δηλώσει χαρακτηριστικά :
«… Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά. Εγώ στα χέρια τους δεν θα πέσω γιατί τα βουνά με ξέρουν. Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά , την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους. Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει…»
Όταν  ο ΄Αρης πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συνθηκολόγησης –λέγεται και δεν διαψεύστηκε- πως έστειλε  προς την ηγεσία του ΚΚΕ το ακόλουθο τηλεγράφημα :
«…Υπογράφετε Βάρκιζα. Γλιτώνετε τα κεφάλια σας. Κλείνετε τον Ελληνικό λαό στις φυλακές. Αρνούμαι να υπακούσω»
Στη συνέχεια ο ΄Αρης Βελουχιώτης, υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και διαφωνώντας με την τότε ηγεσία του ΚΚΕ, θα εκδιωχθεί από το κόμμα, και μάλιστα όχι με διαγραφή αλλά με αποκήρυξη, και αφού περιπλανηθεί στα βουνά της Ελλάδας καταδιωκόμενος από τους πάντες, αναφέρεται πως το βράδυ 15 προς 16 Ιουνίου 1945  «αυτοκτόνησε» μαζί με τον στενό συνεργάτη του Τζαβέλα όταν βρέθηκε περικυκλωμένος από τμήματα της Εθνοφυλακής και παρακρατικούς στην χαράδρα του Φάγκου στον Αχελώο ποταμό κοντά στο χωριό Μεσούντας του νομού ΄Αρτης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου