Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η 6η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ...






Η  « ΣΤ΄ κρίση της ζωής»



           Οι μελλοντολόγοι αλλά και  οι ειδικοί περιβαλλοντολόγοι  επιστήμονες  και  ερευνητές , αναλύοντας τα διάφορα φαινόμενα και μεγέθη της Φύσης όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην εποχή μας , προσδιορίζουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι σε μια δεκαετία , περί το 2020 δηλαδή , η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει τη λεγόμενη «ΣΤ΄ κρίση της ζωής» . Πρόκειται για την 6η κατά σειρά κρίση στον πλανήτη Γη που οι ειδικοί πιστεύουν πως θα έλθει με βεβαιότητα και σύντομα , αν δεν υπάρξει σοβαρή και συντονισμένη αντίδραση και δράση για να αντιμετωπιστεί μεθοδικά και συνολικά  το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο προκάλεσε ο ίδιος ο άνθρωπος με τις εγκληματικές και επιπόλαιες  δραστηριότητές του για πολλούς αιώνες με αποκορύφωμα τον προηγούμενο 20ο αιώνα αλλά και την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα .
         Πέντε φορές στο παρελθόν , πριν από 3,5 δισ. χρόνια που εμφανίστηκε η ζωή στη Γη και ως την εποχή μας , ο πλανήτης  πέρασε παρόμοιες  κρίσεις και τα πλήγματα που υπέστη  οδήγησαν σε καταστροφικές επιπτώσεις και συνέπειες στην χλωρίδα και πανίδα ,  γεγονότα ταυτισμένα με ισάριθμους πέντε μαζικούς αφανισμούς διαφόρων ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου. ΄Εκτη κρίση , γνωστή και ως «ΣΤ΄ κρίση της ζωής» , είναι η περίοδος που διανύουμε , μια από τις πλέον καταστροφικές κρίσεις που υπήρξαν από συστάσεως κόσμου .
 Από τις έξι κρίσεις της ζωής , οι πέντε εκδηλώθηκαν προ δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών και είχαν ως αιτία την ίδια τη Φύση . Η τελευταία κρίση , η  «6η κρίση της ζωής» , στο κατώφλι της οποίας βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα ,   πρόκειται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα μόλις μερικών εκατοντάδων ετών με κύρια  αιτία αυτή τη φορά αποκλειστικά την ανθρώπινη  καταστροφική δραστηριότητα . Μάλιστα οι τελευταίες δεκαετίες από άποψη ρυθμού και μεγέθους καταστροφών , υπήρξαν και οι πλέον κρίσιμες με ανυπολόγιστες και οδυνηρές  συνέπειες πολλές από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες και δεν επανορθώνονται με κανένα τρόπο .
        Η Α ΄κρίση της ζωής στον πλανήτη Γη συνέβη – κατά τους ειδικούς- πριν 439 εκατομμύρια χρόνια και  ονομάζεται στην επιστήμη της Γεωλογίας «Ορδοβίσιο-Σιλούριο» . Την περίοδο αυτή αρχικά έπεσε η στάθμη της θάλασσας καθώς σχηματίστηκαν παγετώνες αλλά στη συνέχεια ανέβηκε όταν οι πάγοι έλιωσαν με  συνέπεια να χαθεί το 25 % των θαλάσσιων οικογενειών και το 70 % των θαλάσσιων ζωικών ειδών .
        Η Β ΄κρίση της ζωής συνέβη πριν 364  εκατομμύρια  και ονομάζεται στη Γεωλογία «Δεβόνειο» . Αποτέλεσμα αυτής της περιόδου κρίσης ήταν , λόγω  ραγδαίας αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και εκδήλωσης  έντονων καιρικών φαινομένων , να εξαφανιστεί από τις χερσαίες περιοχές του πλανήτη το 30% των ζωικών ειδών και από τις θάλασσες το 22 % των θαλάσσιων οικογενειών με το 57 % των θαλάσσιων γενών .
       Η  Γ ΄κρίση της ζωής  , που ονομάστηκε «Τέλος Περμίου» , εκδηλώθηκε στη Γη πριν 250 εκατομμύρια χρόνια . Στο τέλος της  γεωλογικής περιόδου εκδηλώθηκε  ο  πιο τρομερός αφανισμός για να ονομαστεί από τους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές η περίοδος αυτή «Ο Μεγάλος Θάνατος» . Τότε εκτιμάται πως  εξαφανίστηκε το 90-95 % όλων των ζωικών ειδών που είχαν απομείνει συμπεριλαμβανομένων του 53 % των θαλάσσιων οικογενειών και  του 84 % των θαλάσσιων γενών  καθώς και του 70% των χερσαίων ειδών (φυτών, εντόμων και σπονδυλωτών ζώων) .
       Η  Δ ΄κρίση της ζωής συνέβη πριν 200 -214 εκατομμύρια χρόνια και ονομάστηκε «Τέλος Τριαδικού» . Η εποχή αυτή συνδέεται από τους γεωλόγους με την έκρηξη ενός μεγάλου ηφαιστείου (υπερ-ηφαιστείου) που προκάλεσε την άνοδο της στάθμης της  θάλασσας αλλά και της παγκόσμιας θερμοκρασίας αφανίζοντας το 22 % των θαλάσσιων οικογενειών και το 52 % των θαλάσσιων γενών .
       Η  Ε ΄κρίση της ζωής , το λεγόμενο «Κρητιδικό- Τεταρτογενές», υπήρξε πριν  65 εκατομμύρια χρόνια οπότε πέθανε το 16 % των θαλάσσιων οικογενειών και το 47 % των θαλάσσιων γενών ενώ εξαφανίστηκε μαζικά το 18 % των σπονδυλωτών ζώων μεταξύ των οποίων και οι δεινόσαυροι που είχαν κυριαρχήσει στη Γη για 100 εκατομμύρια χρόνια . Αιτία του αφανισμού δεν προσδιορίστηκε ακριβώς με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν διάφορες εκδοχές , όπως : πρόσκρουση της Γης με τεράστιο αστεροειδή ,  με έκρηξη υπερ-ηφαιστείου  ή  θάνατο από ακτινοβολία με ακτίνες Γάμμα 
       Η  ΣΤ ΄κρίση της ζωής , συμβαίνει στην εποχή μας  με ταχύτητα μάλιστα που προκαλεί δέος και πανικό σ΄ αυτούς που ερευνούν το φαινόμενο . Ένα ζώο ή ένα φυτό εξαφανίζεται περίπου κάθε 20 χρόνια και το γεγονός αποδεικνύει πως αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση η επερχόμενη καταστροφή στον πλανήτη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες πέντε κρίσεις αφού ο ρυθμός εξαφάνισης των σπονδυλωτών ζώων και των φυτών είναι 100 φορές πιο έντονος απ΄ ότι στους αιώνες των μεγάλων γεωλογικών αλλαγών πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια . Μάλιστα η ταχύτητα εξαφάνισης των ζώων και φυτών του πλανήτη , όπως εκτιμούν οι ειδικοί οικολόγοι , θα   εκατονταπλασιαστεί τις  επόμενες  δεκαετίες  προκαλώντας αύξηση του ρυθμού εξαφάνισης κατά 10.000 φορές , που σημαίνει πως πολλά είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου θα εξαφανιστούν από προσώπου Γης μονομιάς και για πάντα , όπως συνέβη στο παρελθόν κατά την παλαιοντολογική εποχή των μεγάλων αλλαγών που όμως καλύπτει διάρκεια πολλών εκατομμυρίων χρόνων .
         Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  απέδειξαν ποιά  ήταν η αιτία της εξαφάνισης πολλών ειδών του φυτικού και ζωικού βασιλείου κατά το απώτατο παρελθόν . Η έρευνα εκτός των άλλων έχει την αξία της και για έναν άλλο λόγο : προσδιορίζει ως αιτία την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη γεγονός που προκάλεσε και την εξαφάνιση των ειδών . Πρόκειται για ένα πιθανό ενδεχόμενο και για την περίοδο που διανύουμε αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στη σημερινή κατάσταση στον πλανήτη .
Τα στοιχεία της έρευνας είναι συγκλονιστικά .  Αναφέρουν πως πριν 55 εκατομμύρια χρόνια , στο μεταβατικό  διάστημα μεταξύ της «Παλαιοκαίνου» και «Ηωκαίνου» γεωλογικής υποπεριόδου , σημειώθηκε μία ξαφνική και ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη συνέπεια της οποίας ήταν να ακολουθήσει μία περίοδος με μεγάλες κλιματικές αλλαγές για χιλιάδες χρόνια . Αιτία δεν ήταν ασφαλώς η … ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά καθώς βάσιμα εκτιμάται το φαινόμενο συνέβη από εκρήξεις ηφαιστείων από τις οποίες προκλήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις αερίων στην ατμόσφαιρα . Πρόκειται για τα αέρια που η σύγχρονη Οικολογία και Μετεωρολογία ονομάζει  « αέρια του θερμοκηπίου » τα οποία προκαλούν στην εποχή μας  υπερθέρμανση του πλανήτη και  έντονες κλιματικές αλλαγές . Υπολογίζουν πως τότε τα αέρια αυτά των ηφαιστείων προκάλεσαν αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά 8-10ο  C με  σημαντική αύξηση στα βάθη των ωκεανών . Αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν πολλά θαλάσσια είδη αλλά και να καλυφθούν τεράστιες εκτάσεις της γης από θάλασσα η στάθμη της οποίας ανήλθε σημαντικά από το φαινόμενο .
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα ανησύχησαν ιδιαίτερα και για έναν άλλο λόγο : Μετά από αναλύσεις σε ιζήματα πετρωμάτων εκείνης της περιόδου προέκυψε  πως τότε είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα 4,5 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα σε διάρκεια 10.000 ετών . Σήμερα , με την αλόγιστη , ανεύθυνη , επιπόλαια και επικίνδυνη ανθρώπινη δραστηριότητα , εκτιμάται πως η ίδια ποσότητα καταστροφικών αερίων του  «θερμοκηπίου»  θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα σε 300 μόνον χρόνια από σήμερα αν δεν ανακοπεί η καταστροφική πορεία στην οποία κατευθύνεται ο πλανήτης . Η ταχύτητα με την οποία σήμερα το διοξείδιο του άνθρακα καταλήγει στην ατμόσφαιρα είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή  πριν 55 εκατομμύρια χρόνια που έγινε αιτία να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής στη  Γη …
         Οι παρατηρήσεις , που γίνονται  στις περισσότερες ηπείρους , αποδεικνύουν ακόμα πόσο επηρέασε στην εξαφάνιση των ειδών η παρουσία και η δραστηριότητα του ανθρώπου . Τα μεγάλα ζώα , προπαντός τα φυτοφάγα , άρχισαν να εξαφανίζονται αμέσως μετά την εμφάνιση των ανθρωπίνων κοινωνιών πριν χιλιάδες χρόνια . Σύμφωνα με  τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ειδικών  προκύπτει  ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των διαφόρων ειδών είναι σήμερα 1000 φορές ταχύτερος απ΄ ό,τι ήταν  όταν δεν υπήρχαν άνθρωποι στη Γη . Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε στην εποχή μας , κυρίως από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά , με αιτία την καταστροφή από τον άνθρωπο των δασών , την εκτεταμένη πολεοδόμηση εκτάσεων γης και γενικά την συστηματική καταστροφή των οικοσυστημάτων στον πλανήτη .  
Μελέτες και έρευνες  που συνέταξαν κατά καιρούς διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν το Περιβάλλον και ολόκληρο τον πλανήτη αν η κατάσταση που επικρατεί συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες . Παράλληλα  επισημάνθηκε με αυστηρή προειδοποίηση η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της σοβαρής κρίσης που αφορά στην εξαφάνιση  πολλών ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου από τον πλανήτη με αιτία τις κλιματικές αλλαγές και την καταστροφή των διαφόρων οικοσυστημάτων . ΄Ηδη ένα πτηνό στα οκτώ , ένα θηλαστικό στα τέσσερα και ένα αμφίβιο στα τρία απειλείται με εξαφάνιση . ΄Ερευνα που πραγματοποίησαν 1.700 ειδικοί επιστήμονες απέδειξε πως από τα 4.651 είδη θηλαστικών τα 1.139 απειλούνται με εξαφάνιση ενώ τουλάχιστον 76 θηλαστικά έχουν ήδη ως τώρα εξαφανιστεί .
 Ειδικά στην Ευρώπη τα απειλούμενα είδη με εξαφάνιση  είναι : το 42% των ενδημικών πτηνών, το 43% των πεταλούδων, το 30% των αμφίβιων , το 45% των ερπετών, το 52% των ψαριών του γλυκού νερού και 800 είδη του φυτικού βασιλείου .
Παρόμοια είναι η εικόνα και στον υπόλοιπο κόσμο με την βιοποικιλότητα να απειλείται  από τις κλιματικές αλλαγές  και την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων που παρατηρείται . Από τα 400 είδη πεταλούδας της Αυστραλίας τα 200 έχουν εξαφανιστεί ενώ στη Νότια Αφρική οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα εξαφανιστεί το 30-40 % των ανθοφόρων φυτών μιας και μόνον οικογένειας φυτών . Ακόμα μέσα στον 20ο αιώνα χάθηκε το 90 % του πληθυσμού των τίγρεων ενώ οι ρινόκεροι που έχουν απομείνει αριθμούν  μόλις μερικές δωδεκάδες . Στην «κόκκινη λίστα» των 16.300  απειλούμενων ειδών (ζώων και φυτών) προς εξαφάνιση περιλαμβάνονται ακόμα ο  αφρικανικός  ελέφαντες , ο ιπποπόταμος , η πολική αρκούδα  και  πολλά είδη καρχαρία .

(Κεφ. από το προς έκδοση βιβλίο μου "ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ, το ντόμινο της καταστροφής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου