Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015


                            Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ ΤΟΥ 1944...

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, που δυστυχώς απροστάτευτο έπεσε αυτές τις μέρες απ΄τα νερά του Αράχθου ποταμού, πέρα απο τους θρύλους και τις παραδόσεις που συνδέθηκε κατά τη μακρά του διαδρομή συνδεόταν και με την Συμφωνία που υπογράφηκε εκεί στις 29 Φεβρουαρίου 1944 μεταξύ των κύριων αντιστασιακών οργανώσεων της Κατοχής, τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ, γιά κοινή δράση κατά των Γερμανο-ιταλο-βουλγάρων κατακτητών.
 Η σύσκεψη ξεκίνησε στο ορεινό χωριό Μυρόφυλλο που βρίσκεται κοντά στην ΄Αρτα στις ανατολικές πλαγιές των Τζουμέρκων και αργότερα μεταφέρθηκε στο γεφύρι της Πλάκας του Αράχθου . Εκ μέρους του ΕΛΑΣ μετείχαν ο Στέφανος Σαράφης, το στέλεχος του ΚΚΕ Πέτρος Ρούσσος και ο αδελφός του ΄Αρη Βελουχιώτη Μπάμπης Κλάρας. Τον ΕΔΕΣ αντιπροσώπευσε ο Κομνηνός Πυρομάγλου, ο Πέτρος Νικολόπουλος και ο Νίκος Βεργέτης ενώ στο τέλος της σύσκεψης προσήλθε και έλαβε μέρος και ο Ναπολέων Ζέρβας. Επίσης μετείχε και η οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ) με εκπροσώπους τον Δημήτρη Ψαρρό και τον Γεώργιο Καρτάλη. Πέραν αυτών στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αμερικανός ταγματάρχης Ουάινς ως εκπρόσωπος του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ) και ο ΄Αγγλος συνταγματάρχης Κρις Γουντχάους ως εκπρόσωπος του ΣΜΑ, της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης και της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης του Ε. Τσουδερού.
Αρχικά στη σύσκεψη με ομόφωνη απόφαση καταδικάστηκε η κατοχική κυβέρνηση του Ι. Ράλλη καθώς και τα Τάγματα Ασφαλείας και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με το περίπλοκο θέμα της συγκρότησης μικτών ομάδων δράσης απ΄όλες τις οργανώσεις και τη σύσταση πολιτικής επιτροπής που θα παρακολουθούσε επιτόπου στα βουνά την κοινή δράση των αντιστασιακών οργανώσεων. Τελίκά μετά από πολλές αντιδικίες και αντιγνωμίες επικράτησε η συμβιβαστική πρόταση του Γεωργίου Καρτάλη για να υπογραφεί η σχετική Συμφωνία της Πλάκας στις 29 Φεβρουαρίου 1944...
(www.apagianopoulos.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου