Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015


                                         ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ...

Σαν σήμερα , στις 2 Φεβρουαρίου 1943, τελειώνει μετά από 6 μήνες σφοδρών συγκρούσεων η Μάχη του Στάλινγκραντ (σημερινό Βόλγκογκραντ) με νίκη των Ρώσων κατά των Γερμανών. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της παγκόσμιας ιστορίας καθώς υπολογίζεται πως στις σφοδρές συγκρούσεις που προηγήθηκαν σκοτώθηκαν πάνω από 1.500.000 ανθρώπων (στρατιώτες και πολίτες). Το σχετικό χρονικό αναφέρει :
Στις 17 Ιουλίου 1942 αρχίζει η μεγάλη μάχη του Στάλινγκραντ στη Ρωσία η οποία κράτησε ως τις 02.02.1943 και στοίχισε στη Γερμανία 32 μεραρχίες  και μεγάλες απώλειες σε άλλες 16 μεραρχίες. Την επιχείρηση από πλευράς Γερμανών ανέλαβε η 6η γερμανική στρατιά υπό τον στρατηγό Φρίντριχ Βίλχελμ ΄Ερνστ Πάουλους με 1.000.000 στρατιώτες, 5.000 άρματα και 3.000 αεροπλάνα. Το Στάλινγκραντ υποστήριζε η 62η σοβιετική στρατιά υπό τον  Ρώσο στρατηγό Βασίλι  Τσουϊκόφ με πολιτικό επίτροπο τον Νικήτα Χρουστσόφ. Στα τέλη Αυγούστου 1942 η γερμανική «Λουφτβάφε» με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς μετέτρεψε το 80% της πόλης σε ερείπια αλλά το Στάλινγκραντ συνέχιζε να αμύνεται. Οι Γερμανοί κατόρθωσαν να διεισδύσουν στην πόλη αλλά δεν μπόρεσαν να διαβούν τον ποταμό Βόλγα χάρη στην ηρωική αντίσταση των Ρώσων και στη δράση του ρωσικού πυροβολικού. Στις 31 Ιανουαρίου 1943 ο στρατηγός Πάουλους (που αναγορεύτηκε στο μεταξύ στρατάρχης από τον Χίτλερ) αναγκάστηκε να παραδοθεί στους Ρώσους μαζί με 25 στρατηγούς και 91.000 στρατιώτες (εκ των οποίων 2.500 αξιωματικοί) με την ιστορική μάχη να τελειώνει με νίκη των Σοβιετικών στις 2 Φεβρουαρίου 1943.
Το σχέδιο άμυνας του Στάλινγκραντ όπως και της Μόσχας προηγούμενα συνέταξε ο Σοβιετικός στρατάρχης Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ  που αργότερα με το στρατό του προήλασε από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο αναγκάζοντας τους Ναζί να παραδοθούν για να τελειώσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος(1945).
(Ο Ζούκοφ αγαπούσε την Ελλάδα και τους ΄Ελληνες και υπερηφανευόταν φανερά για την ελληνική καταγωγή του).
(www.apapagianopoulos.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου