Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...



Το τι στήθηκε σε βάρος της χώρας μας και το λαού μας με τη λεγόμενη "χρεοκοπία" της Ελλάδας που βιώνουμε όλοι μας μας φέρνει στη μνήμη και το πρώτο δάνειο που συνήψε η χώρα μας σαν σήμερα στις 9/24 Φεβρουαρίου 1824. Διαβάστε το σχετικό χρονικό και θα βγάλετε το συμπέρασμα ότι οι τοκογλύφοι δανειστές μας παραμένουν από τότε ακριβώς οι ίδιοι αλλά ίδια παραμένει και η συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας των Μεγάλων και ισχυρών :
-- Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό, δηλαδή η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση μετά την Επανάσταση του 1821, αποφάσισε λόγω πιεστικών αναγκών του Αγώνα τη σύναψη εξωτερικού δανείου 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων και εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαϊμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λανδίνο για να προβούν στη συνομολόγησή του βοηθούμενοι από τις φιλελληνικές οργανώσεις της Αγγλίας και τον Λόρδο Βύρωνα . Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει για το Λονδίνο ένεκα έλλειψης των απαιτούμενων χρημάτων για τα έξοδα και τις δαπάνες του ταξιδιού το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 1824. Στις 21 Φεβρουαρίου 1824 συνομολογήθηκε τελικά επίσημα το πρώτο εξωτερικό δάνειο της Ελλάδας με τον οίκο «Λόφναν» με όρους κάθε άλλο παρά συμφέροντες για την Ελλάδα. Το δάνειο που συνήφθη ήταν ύψους 800.000 λιρών στερλινών με τόκο 5% κατ΄έτος πάνω στην ονομαστική , πληρωτέο στο Λονδίνο κατά εξαμηνία με εγγύηση τα εθνικά κτήματα και έσοδα οι πρόσοδοι από τα τελωνεία , τις αλυκές και την αλιεία της χώρας με χρόνο αποπληρωμής 36 χρόνια.
Από το ποσό των 800.000 λιρών στερλινών του δανείου τελικά έφτασαν στην επαναστατική επιτροπή στην Ελλάδα μόνο 298.000 λίρες καθώς το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού, δηλαδή 472.000 λίρες. Αλλά και από αυτό το ποσό παρακρατήθηκαν 80.000 λίρες ως «προκαταβολή» τόκων δύο ετών, 16.000 λίρες για χρεολύσια και 2.000 λίρες για προμήθειες μεσαζόντων και άλλα έξοδα....

(Προτείνω να διηγηθούμε την ιστορία στο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης και στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει...
(www.apapagianopoulos.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου