Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015



                                             
                                                  28 ΜΑΪΟΥ 1979

                                 ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΟΛΥΜΠΙ…

Σαν σήμερα , στις 28 Μαϊου 1979, η Ελλάδα καθίσταται και επίσημα πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), το δέκατο ευρωπαϊκό κράτος που προστίθεται στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η σχετική Συμφωνία ένταξης υπογράφηκε κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στο «περιστύλιο» του Ζαππείου Μεγάρου της Αθήνας, το απόγευμα της 28ης Μαϊου από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και από τους παριστάμενους εκπροσώπους των «εννέα» κρατών-μελών της ΕΟΚ, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας η οποία πια συμπορεύεται με τους άλλους προηγμένους λαούς της Ευρώπης. ΄Αξιο αναφοράς είναι πως το τότε ΠΑΣΟΚ , το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού δεν παρέστησαν στην τελετή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της Συμφωνίας με τον τρόπο αυτό άσχετα αν τη στάση τους αυτή ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα στηλιτεύσει στη Βουλή χαρακτηρίζοντας την –ούτε λίγο ούτε πολύ- ως «πράξη πολιτικής ανωμαλίας»…
Η όλη υπόθεση με την ΕΟΚ είχε ξεκινήσει 18 χρόνια προηγούμενα  όταν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα υπέγραψε τότε στις 9 Ιουλίου 1961 στην Αθήνα τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ μετά από αποτελεσματική παρέμβαση των ΗΠΑ. Στο δείπνο που παρέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προς τιμήν των ξένων προσκεκλημένων μεταξύ άλλων ανέφερε για το γεγονός και τα εξής:
«… Εις την συνείδησιν των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότης δεν συνιστά απλώς μίαν οικονομικήν κοινοπραξίαν αλλά αποτελεί οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν…»
Την επομένη ημέρα όλες οι εφημερίδες , πλην της «Αυγής», πανηγύρισαν για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ ενώ με ικανοποίηση δέχθηκε τη συμφωνία και η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Από τα τότε κόμματα μόνο η ΕΔΑ την καταδίκασε με ανακοίνωσή της ως «…νέαν αντεθνικήν ενέργειαν της κυβερνήσεως της υποτέλειας, ολεθρίαν δια τον παρόν και το μέλλον του τόπου , ένα νέον βήμα υποδουλώσεως εις τους ξένους ιμπεριαλιστάς»
Σύμφωνα με την ΕΔΑ η Ελλάδα με τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΟΚ παραδιδόταν «…αλυσοδεμένη εις τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως της Δ. Γερμανίας με ανυπολογίστους καταστρεπτικάς συνεπείας δια την εθνικήν μας οικονομίαν, το βιοτικόν επίπεδον του λαού, τας λαϊκάς ελευθερίας, την ανεξαρτησίαν και αυτήν την εθνικήν μας κατάστασιν»…
Δυστυχώς οι τότε προβλέψεις της ΕΔΑ δικαιώθηκαν απολύτως σήμερα 54 ολόκληρα χρόνια αργότερα …   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου