Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



                      Η ΠΡΩΤΗ «ΚΡΥΑΔΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ …

Γράψαμε και είναι γνωστό πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι γέννημα και θρέμμα της Θεσσαλονίκης του 1960. Ξεκίνησε από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ», προχώρησε με πρωτεργάτη τον Παύλο Ζάννα  και με το Νίκο Μπακόλα και το Δαμιανό Γαλαζούδη να κατορθώνουν να το υιοθετήσει η  ΔΕΘ  και  τέλος με τον βορειοελλαδίτη υπουργό Βιομηχανίας Νικόλαο Μάρτη να αναλαμβάνει να καλύψει τις δαπάνες της διοργάνωσης. Θα περίμενε συνεπώς  κανείς πως η τότε Θεσσαλονίκη , η οποία υπήρξε και σε άλλους θεσμούς πρωτοπόρος, να εκπροσωπείται και στη συνέχεια όταν το Φεστιβάλ θα γινόταν πραγματικότητα το Σεπτέμβριο του 1960. Όμως δεν έγινε καθόλου έτσι….
Πρώτη «κρυάδα» για τους Θεσσαλονικείς και τους πνευματικούς της ανθρώπους αποτέλεσε η εκτός πάσης λογικής σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην οποία – αν εξαιρεθεί ο εκπρόσωπος της ΔΕΘ Γ. Γεωργιάδης- κανένας άλλος Θεσσαλονικιός δεν είχε συμμετοχή. Παρά ταύτα δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους πνευματικούς- καλλιτεχνικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης για να μην πληγεί στη γέννησή του ο νέος θεσμός. ΄Αλλωστε η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί αποτελούνταν από  πρόσωπα άξια σεβασμού και πανελλήνιας αναγνώρισης. Για την ιστορία αναφέρουμε τη σύνθεση της Επιτροπής:
Πρόεδρος ήταν ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Στρατής Μυριβήλης και μέλη η Κατίνα Παξινού, η Ελένη Βλάχου, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Πύρρος Σπυρομήλιος, ο Αχιλλέας Μαμάκης, ο Νάσος Μπότσης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Μαρής (Τσιριμώκος), ο Σπύρος Σκούρας και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΘ Γ. Γεωργιάδης…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου