Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014


"ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ...
 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Φορτσάκης, με την ιδέα του να καταργηθούν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και να καθιερωθεί ... ηλεκτρονική ψηφοφορία απ΄τους φοιτητές, φαίνεται πως συνεχίζει τη "λαμπρά" παράδοση του ανωτάτου αυτού ιδρύματος από το 1899 όταν με νόμο αποφασίστηκε να ενταχθεί στις σχολές του πανεπιστημίου ως "υποχρεωτικό" το μάθημα της γυμναστικής. Το γεγονός μας θυμίζει η σημερινή ημέρα κατά τον καλύτερο τρόπο:

22.11.1907   «Γυμναστικά».  Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών με καταλήψεις αιθουσών και εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου από φοιτητές με αιτία την υποχρεωτική παρακολούθηση και εξέταση των φοιτητών στο μάθημα της γυμναστικής καθώς  αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Η γυμναστική εντάχθηκε με το νόμο ΒΧΚΑ΄/1899 στα «γενικά» υποχρεωτικά μαθήματα και εξετάζονταν όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου με τρίωρη τουλάχιστον εβδομαδιαία υποχρεωτική άσκηση των πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών ενώ στο τέλος του δεύτερου έτους των σπουδών τους οι φοιτητές όλων των Σχολών  σύμφωνα με το νόμο «…υποχρεούνται να υποστώσιν εξέτασιν επί πάντων των εν τω Ακαδημαϊκώ Γυμναστηρίω διδασκομένων γυμναστικών μαθημάτων»...

(΄Εχουν να δουν πολλά τα μάτια μας και σήμερα που η χώρα διέρχεται την πρωτοφανή οικονομική κρίση και την κρίση θεσμών και αξιών στην κοινωνία ...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου