Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ , Η φωνή και το ήθος της Αριστεράς


                                                 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ
(Απο το "΄Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό)
Φίλες και Φίλοι,
Την ερχόμενη Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014, ώρα 21.00. θα μεταδοθεί απο την Τηλεόραση της Βουλής με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ένα ιστορικό αφιέρωμα στο μεγάλο ΄Ελληνα πολιτικό, αγωνιστή και άνθρωπο Γιάννη Πασαλίδη που συνέδεσε το όνομά του και τους αγώνες του με τη Δημοκρατία αλλά και με την ύπαρξη και δράση της Αριστεράς στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Η ζωή και το έργο του πραγματικά υπήρξαν μοναδικά και ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν γνωστά καθώς τα μηνύματα που προκύπτουν,ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα και ο λαός μας υποφέρουν, είναι διαχρονικά και επίκαιρα . Πέρα απ΄αυτά για ολόκληρο τον προσφυγικό κόσμο και για τους Θεσσαλονικείς θα διατηρούνται για τον πολιτικό, τον αγωνιστή και τον άνθρωπο Πασαλίδη μνήμες που δεν πρόκειται ποτέ να ξεθωριάσουν
΄Ενα σύντομο ιστορικό για το Γιάννη Πασαλίδη που δίκαια ονομάστηκε "Η φωνή και το ήθος της Αριστεράς" :

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ
Πολυσπουδασμένος γιατρός σε Τιφλίδα, Τασκένδη, Μόσχα, Βερολίνο, μενσεβίκος βουλευτής στη Δούμα της Γεωργίας το 1917 και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, καταφεύγει το 1923 στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Πασαλίδης (1880-1968), και αναπτύσσει πολιτική και φιλανθρωπική δράση κυρίως ανάμεσα στους πρόσφυγες. Συνειδητός σοσιαλιστής, εκλέγεται βουλευτής το 1923 συνεργαζόμενος με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και πρωτοστατεί στην ανακήρυξη της αβασίλευτης. Συντάσσεται με το Παλλαϊκό Μέτωπο το 1936, ενώ επί κατοχής εντάσσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα που έχει ιδρύσει εν τω μεταξύ στο ΕΑΜ. Διαφοροποιείται στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο. Δεν συμμετέχει το 1950 στον Δημοκρατικό Συναγερμό, μέσω του οποίου εκφράζεται το ΚΚΕ, αλλά πρωτοστατεί το 1951 στην ίδρυση της ΕΔΑ ισορροπώντας και ακροβατώντας έως τη Δικτατορία ανάμεσα στη νόμιμη έκφραση της ελληνικής Αριστεράς και τους παράνομους μηχανισμούς, που επιμένει να διατηρεί η ηγεσία του ΚΚΕ που εδρεύει στο εξωτερικό. Η πραότητα του χαρακτήρα του, η δημοκρατική διάθεσή του, η ουμανιστική κουλτούρα του, και η ηπιότητα του λόγου του νομιμοποιούν ουσιαστικά την Αριστερά στο πολιτικό παίγνιο της χώρας με κορυφαίο επίτευγμά του –στο βαθμό που του αναλογεί− την ανάδειξη της ΕΔΑ στις εκλογές του 1958, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνταγματάρχες τον θέτουν σε κατ’ οίκον περιορισμό όπου και πεθαίνει.
(Στην εκπομπή ομιλούν: Ο εγγονός του κ. Γιάννης Νισύριος, δικηγόρος-συγγραφέας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Γλέζος, η κα Ιωάννα Παπαθανασίου διευθύντρια ερευνών ΕΚΚΕ και ΑΣΚΙ, ο πανεπιστημιακός κ. Μιχάλης Λυμπεράτος και ο ιστορικός ερευνητής κ. Απόστολος Παπαγιαννόπουλος).
Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 21:00 από την Τηλεόραση της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου