Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα



Α. Παπαγιαννόπουλος

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη)

      Το τι στοίχισε στην Ελλάδα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ελάχιστοι σήμερα το γνωρίζουν . Και εννοώ ελάχιστοι ΄Ελληνες γιατί οι ξένοι έτσι κι αλλιώς δεν το ξέρουν και ίσως δεν θα ΄θελαν και να το μάθουν.
      Το μεγάλο προτέρημα του λαού μας είναι να ξεχνάει εύκολα τις μεγάλες του θυσίες στον κοινό αγώνα για την ειρήνη , δημοκρατία , ελευθερία . Αυτό όμως το προτέρημα αποτελεί συγχρόνως και αδυναμία του καθώς μέσα στη λήθη που επιβάλλει η μεγαλοψυχία του , ξεχνιούνται και οι πηγές απ΄όπου μπορούν να προκύψουν και χρήσιμα συμπεράσματα και –προπαντός- βεβαιότητα και σθένος για νέους αγώνες και νέες θυσίες . Η εγρήγορση αυτή  είναι σ΄ όλες τις εποχές όχι απλά αναγκαία αλλά πολύτιμη .        

Μία σύντομη αναφορά στις θυσίες του λαού μας γίνεται απαραίτητη και όταν – όπως τώρα – δεν γιορτάζουμε καμιά εθνική επέτειο οπότε κατά κανόνα ανατρέχουμε στο παρελθόν για να προσδώσουμε αίγλη στη λαμπρή μέρα της γιορτής .    Σε γενικές λοιπόν γραμμές η Ελλάδα πλήρωσε τον πόλεμο αυτό με τις παρακάτω θυσίες :

·        Νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο                     15.700
·        Νεκροί στον Ελληνογερμανικό πόλεμο                10.000
·        Νεκροί από εχθρικούς βομβαρδισμούς                    3.000
·        Νεκροί από «συμμαχικούς» βομβαρδισμούς           4.000
·        Νεκροί στη Μέση Ανατολή                                     1.100
·        Νεκροί στο εμπορικό ναυτικό                                  3.500
·        Νεκροί από γερμανοϊταλικά αντίποινα                  50.000
·        Νεκροί από βουλγαρικές ωμότητες                        40.000
·        Νεκροί από εκτελέσεις                                           30.000
·        Νεκροί από πείνα                                                  260.000
                             Σύνολο νεκρών                                   417.300
Όμως δεν ήταν μόνον αυτές οι θυσίες .

·        Καταβυθίστηκαν : 1 θωρηκτό , 5 αντιτορπιλικά μάχης , 9 αντιτορπιλικά συνοδείας , 4 υποβρύχια , 2 τορπιλάκατοι ,            2 ναρκαλιευτικά , 4 βοηθητικά σκάφη του στόλου , με σύγχρονη απώλεια του 50 % των πληρωμάτων τους
·        Στην αεροπορία απωλέσθηκαν : 6 αεροσκάφη συνεργασίας ,10 αεροσκάφη διώξεως , 12 αεροσκάφη βομβαρδισμού ,          120 αεροσκάφη που καταστράφηκαν επί του εδάφους , 20 αεροσκάφη ναυτικής αεροπορίας 

·        Στον τομέα του στρατιωτικού υλικού , το σύνολο κατασχέθηκε από τις Δυνάμεις Κατοχής .
Πέρα όμως από τις παραπάνω απώλειες , Γερμανοί οι κατακτητές με βάση την απάνθρωπη και κτηνώδη «αρχή» της συλλογικής ευθύνης των πολιτών , κατέστρεψαν εξ ολοκλήρου και εκ θεμελίων 157 πόλεις και χωριά της πατρίδας μας και ρήμαξαν άλλα 907 . Ακόμα οι κατακτητές πήραν αναγκαστικά «δάνειο» από την κατεχόμενη Ελλάδα , το 1944 , ύψους 165 εκατ. δολλαρίων ενώ άρπαξαν βίαια απ΄τους ΄Ελληνες γεωργικά αγαθά αξίας 140 εκατ. δολλαρίων και κατακράτησαν προπληρωμένες παραγγελίες εμπορευμάτων αξίας 28 εκατ . δολλαρίων . 

Αυτά χωρίς να υπολογιστεί η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας , η κατάρρευση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας της χώρας και οι απώλειες στην αγροτική , δασική και θαλάσσια εκμετάλλευση . Το σύνολο μόνο των γερμανικών επανορθώσεων υπολογίστηκε επίσημα μετά τον πόλεμο σε 10 δισ. δολλάρια .

 Και το ερώτημα που υπάρχει ακόμα αναπάντητο είναι : Γιατί η Ελλάδα έμεινε όλα αυτά τα χρόνια αδρανής και δεν απαίτησε απο τη "φίλη" και "συμμαχο" σήμερα Γερμανία την αποζημίωση για όσα υπέστη απο τους κατακτητές αλλά και την επιστροφή των χρεών της με βάση  τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν γίνει ;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου