Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ΄΄ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ΄΄ ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ





ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

(θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ)





Μερικές σκέψεις για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και τηνπραγματική ιστορία του Μιχαήλ Θεοδόροβιτς Κυριάκοβ



Ο Ποντιακόςκαι γενικά ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έχει μακρά και λαμπρή ιστορία καιδικαιωματικά καταλαμβάνει μέγα τμήμα της Ελληνικής ιστοριογραφίας . Όμως η ΜικρασιατικήΚαταστροφή του ΄22 και ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμούαπ΄τις προγονικές του εστίες , οι συνεχείς δοκιμασίες και περιπέτειες τωνΜικρασιατών προσφύγων αλλά και οι σκληροί αγώνες για την επιβίωση , αποτέλεσανένα σύγχρονο ελληνικό έπος του οποίου το περιεχόμενο και οι διαστάσεις , γιαδιάφορους λόγους και αιτίες , συνεχίζουν να αγνοούνται από τους ΄Ελληνες σήμερα.

Ακόμα λόγοι που έχουν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση που ακολούθησε στηΣοβιετική ΄Ενωση και στην Ελλάδα κατά το Μεσοπόλεμο , την μετέπειτα περίοδο τουΨυχρού Πολέμου και τον Ελληνικό Εμφύλιο που ακολούθησε τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ,αποτέλεσαν την αιτία οι ΄Ελληνες της Σοβιετικής ΄Ενωσης να αποκοπούν για πολλέςδεκαετίες από τη «Μητέρα πατρίδα» και να εμφανιστούν «παρόντες» στοιστορικό προσκήνιο κατά τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν με τηνκατάρρευση της Σοβιετικής ΄Ενωσης .



Την ιδέα συγγραφής ενός βιβλίου που θα περιγράφει με απλό και κατανοητότρόπο τη μεγάλη περιπέτεια του Ποντιακού Ελληνισμού στη Σοβιετική ΄Ενωση καιτην ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των Ελληνοποντίων στην «Μητέρα πατρίδα» , όπως πάντα ονόμαζαν μενοσταλγία αλλά και με καμάρι την Ελλάδα , σχημάτισα κατά την θητεία μου ωςΣυμβούλου για θέματα Πολιτισμού στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 2003όταν ήλθα σε επαφή με πολλούς ΄Ελληνες Ποντίους κυρίως από την Γεωργία , τηνΟυκρανία , το Αζερμπαϊτζάν , την Αρμενία και τη Ρωσία που αγωνιούσαν για τομέλλον τους .
Προηγούμενα είχα πραγματοποιήσει πολλά ταξίδιαστις χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού (Γιουγκοσλαβία , Βουλγαρία , Πολωνία ,Τσεχοσλοβακία , Ουγγαρία και Ρωσία ) και είχα έλθει σε επαφή με ΄Ελληνες πουζούσαν εκεί από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εμφυλίου.

Καθοριστική για την απόφασή μου ναπροχωρήσω στη συγγραφή ενός βιβλίου γι΄αυτούς ήταν και η γνωριμία μου με μίαοικογένεια Ελληνοποντίων που ήλθαν στην Ελλάδα από την Τιφλίδα στα μέσα τηςδεκαετίας του ΄90 όταν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η ζωή τους εκεί .Τότε μου διηγήθηκαν την ιστορία ενός απλού Ελληνοπόντιου , με καταγωγή από τηνΤραπεζούντα του Πόντου , που με συγκλόνισε .
Επρόκειτογια τον Μιχαήλ Θεοδόροβιτς Κυριάκοβ (Μιχαήλ Θεοδώρου Κυριακίδη) πουγεννήθηκε στο Καρς το 1915 , έζησε όλη την Ρωσική Επανάσταση και τη συγκρότησητης Σοβιετικής ΄Ενωσης , αγωνίστηκε μαζί με τους άλλους Ποντίους για τηνεπιβίωση στα βουνά του Καυκάσου , αναδείχθηκε χάρη στις ικανότητές του σευψηλά αξιώματα και πέθανε ακριβώς όταν κατέρρεε η Σοβιετική ΄Ενωση .



Θεώρησα τότεότι με ιστό την ζωή του θα μπορούσα να περιγράψω το έπος των Ελλήνων του Πόντουστη Σοβιετική ΄Ενωση και παράλληλα τις κύριες ιστορικές φάσεις τωνγεγονότων από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία ως την «Περεστρόϊκα»του Γκορμπατσόφ και την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής΄Ενωσης που ακολούθησε στη συνέχεια .

΄Αλλωστε τιςφάσεις αυτές τις έζησε ο Ποντιακός Ελληνισμός όπως αποδεικνύεται μέσα απόγνωστά και άγνωστα γεγονότα τα οποία οφείλει να γνωρίζει σήμερα ο σύγχρονος΄Ελληνας …
Στην συγγραφή του βιβλίου πολύτιμες ήταν οι διηγήσεις και τα ντοκουμένταπου προσφέρθηκαν με προθυμία από την κόρη και τους συγγενείς του ΜιχαήλΚυριάκοβ , ενός ΄Ελληνα του Πόντου που έζησε όλη του τη ζωή με τη νοσταλγία ναγνωρίσει κάποτε την Ελλάδα , την πατρίδα των προγόνων του.


Έναταξίδι μου , ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη ,όταν ακόμη ήταν αισθητή η ατμόσφαιρα του προηγούμενου καθεστώτος , βοήθησεσημαντικά στην κατανόηση πολλών πλευρών του όλου θέματος .

Ακόμα η χρήση της απέραντης βιβλιογραφίας γύρωαπό την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη συγκρότηση της ΕΣΣΔ ,αποδείχθηκε απολύτως αναγκαία για την τεκμηρίωση των γεγονότων και καταστάσεωνπου αναφέρονται στο βιβλίο με προσπάθεια να υπάρξει αντικειμενικήκαι πέραν κάθε πολιτικής σκοπιμότητας προσέγγιση των θεμάτων …




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου